Γιατί το TaeKwonDo είναι Ολυμπιακό άθλημα;

Ξέρουμε πως υπάρχουν πολλά στυλ πολεμικών τα οποία έχουν εξελιχθεί σε σύγχρονα μαχητικά αθλήματα. Ακόμη και το ίδιο το TaeKwonDo πριν ακόμη γίνει Ολυμπιακό άθλημα είχε διαιρεθεί σε 2 Ομοσπονδίες  η μία εκ των οποίων (I.T.F.) ακολουθεί τους δικούς της κανονισμούς και νοοτροπία, και δεν είναι άθλημα. Αντίθετα η World Taekwon-do Federation (W.T.F.) κατάφερε γρήγορα να εναρμονισθεί με τους νέους τρόπους ανάπτυξης και διδασκαλίας που απαιτούσε η οικογένεια των σύγχρονων Ολυμπιακών αθλημάτων, με αποτέλεσμα να αναγνωρισθεί από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ( Δ.Ο.Ε.) και να ενταχθεί στο επίσημο πρόγραμμα των θερινών Ολυμπιακών αγώνων.
Το TaeKwonDo είναι ολυμπιακό άθλημα γιατί:

  • Είναι πολύ δημοφιλές και διαδεδομένο (πάνω από 200 χώρες το καλλιεργούν και πολλά εκατομμύρια αθλητών ασχολούνται με αυτό)
  • Είναι ασφαλές,εντυπωσιακό καθώς και πολύ οργανωμένο
  • Δεν σταμάτησε να εξελίσσεται  σε αντίθεση με άλλες πολεμικές τέχνες οι οποίες παρέμειναν στάσιμες.
  • Διατήρησε ζωντανές μέσα στην διδασκαλία του όλες εκείνες τις διαχρονικές –παραδοσιακές αξίες οι οποίες το κάνουν να ξεχωρίζει από τα άλλα σύγχρονα  αθλήματα.

Όταν λοιπόν το TaeKwonDo κατατάχθηκε  στο επίσημο πρόγραμμα των θερινών Ολυμπιακών αγώνων πολλές αθλητικές επιστήμες (Βιομηχανική των κινήσεων, εργοφυσιολογία, προπονησιολογία, αθλητική ψυχολογία κ.α.) άρχισαν να ασχολούνται με αυτό και να το αναλύουν σε βάθος.Το TaeKwonDo είναι ολυμπιακό άθλημα και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να βελτιωθούν οι τεχνικές του, ενώ νέες μέθοδοι διδασκαλίας της σύγχρονης προπονητικής αντικατέστησαν – όπου χρειαζόταν – τις παραδοσιακές οι οποίες έθεταν σε κίνδυνο την σωματική υγεία των αθλουμένων. Έτσι οι αθλητές απέκτησαν ακόμη περισσότερη δύναμη, ταχύτητα, και καλύτερη φυσική κατάσταση. Οι κανονισμοί αγώνων άλλαξαν, υιοθετήθηκαν οι ηλεκτρονικοί θώρακες και το video replay – μία παγκόσμια καινοτομία στον κόσμο των πολεμικών τεχνών – με αποτέλεσμα το άθλημα να γίνει ακόμη πιο εντυπωσιακό και δίκαιο.

Το TaeKwonDo είναι ολυμπιακό άθλημα γι αυτό δεν σταματάει ποτέ και αυτό είναι κάτι που αποβαίνει εις όφελος των αθλουμένων είτα αυτοί είναι αθλητές υψηλών επιδόσεων, είτε είναι ασκούμενοι για λόγους ψυχαγωγίας.

Αν λοιπόν επιθυμείτε να ασχοληθείτε με ένα σύγχρονο και ασφαλές μαχητικό σπορ το οποίο είναι  πλέον καταξιωμένο στην παγκόσμια αθλητική κοινότητα, τότε η επιλογή του Ταεκβοντό είναι μονόδρομος.